Trappen

Communicatie trap als het centrale verbindingspunt

De ‘communicatietrappen’ springen meteen in het oog. Alle verdiepingen van het  stadskantoor zijn met elkaar verbonden door open trappen in een vide boven de entree. Hiermee ontstaat niet alleen het gevoel dat je ‘alles mag zien’, maar ook dat je welkom bent als burger, leverancier en samenwerkpartner.

De gemeente Venlo wil met de nieuw ontwikkelde ‘Venlose Manier van Werken’ bepaalde doelen bereiken. Het hoogste doel is samenwerken verbeteren; niet alleen binnen teams maar ook tussen teams en afdelingen. Veldhoen + Company adviseerde de gemeente daarom om de open communicatietrappen toe te passen als verbinding tussen de verdiepingen.

Deze open trapverbindingen zijn centraal gesitueerd in het dynamische samenwerkgebied met open werkplekken, huiskamer en service-eiland. Rondom deze kern liggen rustige individuele werkzones.

Op en rond de trappen kunnen mensen elkaar spontaan ontmoeten. Hierdoor komt de communicatie op gang en leren mensen elkaar beter kennen. Dit is het startpunt om meer kennis te delen, wat de dienstverlening verbetert.

Kennis delen is een doel van de gemeente Venlo, als onderdeel van meer projectmatig werken. Niet alleen binnen de gemeente, maar ook met samenwerkingspartners. Samenwerken gebeurt met name in de “plint”; de begane grond en eerste verdieping. Op deze plek zijn de communicatietrappen ook toegankelijk voor publiek. Je hebt geen toegangspas nodig.

De communicatietrappen hebben nog een voordeel. Het is voor medewerkers aantrekkelijker om te kiezen voor de trap in plaats van de lift. Meer beweging is gezonder. Zitten is immers het nieuwe roken. En gezondere medewerkers zijn effectiever en productiever.

Daarnaast verbruikt de gemeente Venlo minder energie om de liften aan te sturen.

Veldhoen + Company paste het principe van de communicatietrappen al vaker toe en met succes. Het begon ooit bij Interpolis in Tilburg meer dan 20 jaar geleden, maar ook bij ons laatste project bij de provincie Noord Brabant blijkt het een succes.

Veldhoen + Company