8000liter regenwater opgevangen
15000kWh Zonne-energie opgewekt
9720m3 luchtverplaatsing
3120uur kunstlicht bespaard

Stadskantoor Venlo

meer dan alleen duurzaam.

Het stadskantoor van de gemeente Venlo is een bijzonder gebouw, omdat het is ontworpen en gebouwd volgens het principe van Cradle to Cradle (C2C). Afval bestaat niet. Alle producten zijn een voedingsbodem voor iets nieuws. Producten worden zó ontworpen, dat na gebruik de grondstoffen weer opnieuw gebruikt kunnen worden. Cradle to Cradle gaat over het toevoegen van waarde. Een product wordt zo ontworpen dat het voordeel oplevert voor mens, milieu en economie.

Bekijk de documentaire

Rondleidingen in het stadskantoor
Meer informatie

Hoe werkt het nieuwe stadskantoor?

Het nieuwe stadskantoor zit vol met kleine en grote C2C oplossingen. Deze tour neemt u mee langs deze oplossingen. Bij elke oplossing krijgt u een korte uitleg. Start de tour of download het overzicht met alle oplossingen in één overzicht.

Hoe werkt het stadskantoor.pdf Start de tour
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Bouwen op basis van Cradle to Cradle

Cradle to Cradle

Monitoring

Prestaties van het gebouw worden continu, zichtbaar gemonitord. Dit draagt bij aan de bewustwording van de medewerkers.

Groei

In het ontwerp is rekening gehouden met technieken die in de toekomst beschikbaar zullen komen. De C2C ambitie kan zo meegroeien naarmate er meer mogelijk is.

Proces

Door de gemeente is aan de voorkant van het project veel aandacht geschonken aan de samenstelling van het juiste ontwerpteam met de juiste ‘mindset’. Normaal gesproken wordt in een aanbesteding de architect gekozen op basis van een ontwerp. In dit geval is het architectenbureau gekozen op basis van hun visie op C2C en duurzaamheid.

Hart van het gebouw

Hart van het gebouw

De bestuurslaag en het restaurant bevinden zich in het hart van het gebouw voor het op gang brengen van beweging.

Communicatietrappen

Communicatietrappen

De trappen brengen medewerkers meer in beweging en stimuleren ontmoetingen in het gebouw.

Groene elementen

Groene elementen

De groene gevel zuivert de lucht. De daktuinen en de kas zorgen voor een prettige werkomgeving. De groene binnenwand in de gemeenschappelijk ruimtes bevordert het gezond binnenklimaat.

Kringlopen

De technische (zuid-)gevel is van aluminium en is zonder kwaliteitsverlies volledig herbruikbaar. De biologische (noord-)gevel bestaat grotendeels uit groenbeplanting. De bakken waar de planten inzitten zijn speciaal voor de groene gevel ontworpen en C2C gecertificeerd. De binnengevel daar achter is van hout en dus milieuvriendelijk en herbruikbaar.

Het beton bestaat voor een deel uit gebroken en gebruikt beton; met C2C-gecertificeerde chemische substantie toegevoegd, als milieu-postitief alternatief.

Afval

Afvalscheiding en afvalmanagement.

Afval

Interieur

Het C2C principe is ook op het interieur toegepast. Hieronder staan enkele voorbeelden.

Bureaustoel

Comfortabel en gezond zitten, volledig recyclebaar (C2C gecertificeerd).

Bureaustoel
Vloerbedekking

De vloerbedekking is gemaakt van PET flessen: hergebruik materialen, volledig recyclebaar.

Vloerbedekking
Maatwerk meubilair

Veelvuldige toepassing van rubberwood (recuperatie van de boom na een leven als latexdonor. Bomen worden heraangeplant).

Maatwerk meubilair
Werkbladen bureaus

Gemaakt van rubberwood (C2C gecertificeerd).

Water benutten

Water benutten

Energie maken

Energie maken

Lucht zuiveren

Lucht zuiveren

Cradle to cradle in de regio Venlo

Venlo ziet C2C als een economisch innovatief principe, met de hoogste mogelijke vorm van duurzaamheid als resultaat. De regio wil uitgroeien tot dé C2C Valley.

Met het omarmen van de C2C principes wil de regio Venlo

  • economische groei bewerkstelligen,
  • het opleidingsniveau van de (beroeps)bevolking verhogen,
  • innovatie aanjagen,
  • investeringen aantrekken.
C2C in Venlo

Case studies

In deze case studies nemen we u mee in de ontwikkeling en het onderhoud van ons stadskantoor. Ontwikkelaars, aannemers en adviseurs vertellen welke keuzes zij hebben gemaakt tijdens de bouw van dit prachtige stadskantoor.